Θα έχετε σίγουρα ακούσει ότι τα πλαστικά απορρίμματα αποτελούν μια από τις πιο σοβαρές απειλές για τα θαλάσσια - και όχι μόνο- οικοσυστήματα του πλανήτη μας, καθώς το 60-80% των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ωκεανούς αποτελούνται από πλαστικό.
Η ρύπανση από τα μίας χρήσης πλαστικά είναι ένα πρόβλημα που έχει γίνει πια ευρέως γνωστό και ο περιορισμός τους έχει ήδη δρομολογηθεί με πολιτικές και νομοθεσίες που ψηφίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τί γίνεται όμως με τα μικροπλαστικά;
Πρόκειται για αυτά τα μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού που έχουν μέγεθος μικρότερο από 5 χιλιοστά και τα οποία εισχωρούν στα φυσικά οικοσυστήματα από μια πληθώρα πηγών.
Τα μικροπλαστικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
- Μπορεί να προέρχονται από μεγάλα κομμάτια πλαστικού, όπως μπουκάλια ή σακούλες, τα οποία με τον καιρό μέσα από φυσικές διαδικασίες αποσάθρωσης έχουν διασπαστεί σε μικρά κομματάκια.
- Ή μπορεί να είναι πλαστικά σωματίδια τα οποία εισχωρούν στα οικοσυστήματα έχοντας εξ'αρχής μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών και τα οποία μπορεί να προέρχονται από μικροϊνες συνθετικών ρούχων ή από βιομηχανικά προϊόντα όπως είναι τα καλλυντικά που συχνά περιέχουν πλαστικά μικροσωματίδια.
Καθώς το πλαστικό αποδομείται με εξαιρετικά αργό ρυθμό, τα μικροπλαστικά παραμένουν στο νερό και ρυπαίνουν τα θαλάσσια οικοσυστήματα για εκατοντάδες, εάν όχι χιλιάδες, χρόνια. Σκεφτείτε πως ό,τι πλαστικό έχει δημιουργηθεί στον πλανήτη μέχρι στιγμής, εξακολουθεί ακόμα να υπάρχει, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να αποδομηθεί πλήρως.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μικροπλαστικά να προσλαμβάνονται από τους θαλάσσιους οργανισμούς και να συσσωρεύονται στους ιστούς τους. Μικρά τμήματα πλαστικού ή μικροσκοπικές ίνες έχουν βρεθεί σε όλους τους θαλάσσιους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών ψαριών και θαλασσινών που καταναλώνουμε ως τροφή. Έτσι τα μικροπλαστικά εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και καταλήγουν στον άνθρωπο, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Η εξάπλωση των μικροπλαστικών στα θαλάσσια οικοσυστήματα αποτελεί μια πολύ σημαντική απειλή για το περιβάλλον, αλλά και για την δημόσια υγεία. Σε κάποιες θαλάσσιες περιοχές η συγκέντρωση των μικροπλαστικών ξεπερνά κατά 6 φορές αυτή του ζωοπλαγκτού!
Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;
- Γεμίζουμε και έχουμε μαζί μας το προσωπικό μας επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού.
- Όταν αγοράζουμε καφέ στο χέρι, έχουμε μαζί μας το προσωπικό μας επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι και ζητάμε να μας σερβίρουν σε αυτό.
- Όταν πηγαίνουμε για ψώνια έχουμε πάντα μαζί μας τις επαναχρησιμοποιούμενες πάνινες τσάντες μας για να αποφύγουμε τις πλαστικές.
- Αντικαθιστούμε τα προϊόντα καθημερινής υγιεινής από πλαστικό με άλλα που δεν περιέχουν πλαστικό (οδοντόβουρτσες, μπατονέτες, οδοντικό νήμα, αποσμητικό, οδοντόκρεμα κ.ο.κ.)
- Προσέχουμε και τις συσκευασίες των προϊόντων που αγοράζουμε και επιλέγουμε εταιρείες των οποίων τα προϊόντα συσκευάζονται χωρίς πλαστικό.
- Επιλέγουμε ρούχα από φυσικά υλικά, όπως το βαμβάκι, αντί για συνθετικά, τα οποία σε κάθε πλύσιμο απελευθερώνουν στο νερό ίνες μικροπλαστικών.
- Προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά σφουγγάρια και βετέξ που χρησιμοποιούμε για την καθαριότητα του σπιτιού μας με βούρτσες και πανιά από φυσικά υλικά χωρίς πλαστικό.
- Προμηθευόμαστε κηρομάντηλα τροφίμων για να σκεπάζουμε μπωλ και να συντηρούμε τρόφιμα, ώστε να μειώσουμε την χρήση της πλαστικής μεμβράνης.
- Προτιμούμε τα σαπούνια σε στερεή μορφή για να μειώσουμε την αγορά σαμπουάν και αφρόλουτρων σε πλαστικές συσκευασίες.
- Χρησιμοποιούμε μόνο καλαμάκια πολλαπλών χρήσεων στο σπίτι μας ή καλαμάκια βιοδιασπώμενα.
Πηγές:
Comments