Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σύγχυση ανάμεσα στις δύο έννοιες, που χρησιμοποιούνται συνήθως εκ περιτροπής για να δηλώσουν το ίδιο πράγμα, δηλαδή ένα υλικό το οποίο διασπάται αφού πεταχτεί, χωρίς να αφήσει αποτύπωμα. Είναι, ωστόσο, πράγματι έτσι;
Τι σημαίνει ¨βιοαποικοδομήσιμο¨
Βιοαποικοδομήσιμα ή αλλιώς βιοδιασπώμενα, είναι τα υλικά που διασπώνται και αποδομούνται μέσα από τις αντιδράσεις των ζωντανών οργανισμών, βακτηρίων και μυκήτων, που λαμβάνουν χώρα υπό περιβαλλοντικές συνθήκες. Αναλόγως το περιβάλλον στο οποίο θα καταλήξει αυτό το υλικό και από το πόσο οξυγόνο υπάρχει σε αυτό, κατά την διάρκεια της αποδόμησης μπορεί να απελευθερώνονται ή όχι, βλαβερές ουσίες. Για παράδειγμα, εάν ένα βιοαποικοδομήσιμο προϊόν το πετάξουμε στα συμβατικά σκουπίδια, θα καταλήξει κατά πάσα πιθανότητα σε κάποια χωματερή, μέσα σε πλαστική σακούλα θαμμένη ανάμεσα σε άλλα σκουπίδια. Σε αυτό το περιβάλλον υπάρχει πολύ περιορισμένο οξυγόγο, και ενώ η αποδόμηση θα επέλθει, θα γίνει από αναερόβια βακτήρια και θα απελευθερωθεί μεθάνιο και άλλες ουσίες που είναι βλαβερές και συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τι σημαίνει ¨λιπασματοποιήσιμο¨
Τα λιπασματοποιήσιμα ή αλλιώς κομποστοποιήιμα υλικά είναι αυτά που άμα πεταχτούν σε κάδο κομποστοποίησης, θα αποδομηθούν αρκετά γρήγορα και μάλιστα θα μετατραπούν σε λίπασμα πολύτιμο για το χώμα και το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι αποικοδούνται με αυξημένη ταχύτητα καθώς βρίσκονται υπό των βελτίστων συνθηκών του κομπόστ. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα υλικά αυτά χρειάζονται το ειδικό περιβάλλον του κομποστοποιητή για να αποδομηθούν και γι’αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να πετιούνται στους συμβατικούς κάδους σκουπιδιών, ούτε και να ανακυκλώνονται.
Ποιά είναι λοιπόν η διαφορά;
Δύο είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ των όρων:
- Ενώ τα βιοαποικοδομήσιμα υλικά μπορούν να διασπαστούν υπό κανονικές περιβαλλοντικές συνθήκες, τα κομποστοποιήσιμα απαιτούν τις ειδικές, ελεγχόμενες συνθήκες του κάδου κομποστοποίησης.
- Τα κομποστοποιήσιμα υλικά μετατρέπονται πάντα σε λίπασμα πλούσιο και απαραίτητο για το περιβάλλον, χωρίς επιβλαβείς επιδράσεις, ενώ τα βιοαποικοδομήσιμα υλικά ενδέχεται να παράγουν τοξικά υλικά.
Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε:
- Εάν είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε έναν κάδο κομποστοποίησης στον κήπο μας, την αυλή μας ή το μπαλκόνι μας, ώστε να μπορούμε να λιπασματοποιούμε υπό σωστές συνθήκες όσο το δυνατόν περισσότερα απορρίματα.
- Δεν είναι όλα τα βιοαποικοδομήσιμα υλικά κομποστοποιήσιμα.
- Κάποια κομποστοποιήσιμα υλικά δεν λιπασματοποιούνται εύκολα στους οικιακούς κάδους κομπόστ και απαιτούν ειδικές εργοστασιακές συνθήκες για να αποδομηθούν.
Τόσο τα βιοδιασπώμενα όσο και τα λιπασματοποιήσιμα υλικά είναι προτιμότερα των πλαστικών. Έχει όμως σημασία να γνωρίζουμε τις διαφορές τους ώστε να διαχειριζόμαστε σωστά την απόρριψη των υλικών αυτών και να μειώσουμε όσο τον δυνατόν τον όγκο των απορριμάτων που καταλήγουν στις χωματερές και τους ωκεανούς.
Πηγές:
Comentarios